sâmbătă, februarie 24

MONICA RAMIREZ: FANTOMA DE PE LAC - RECENZIE    Credeți că un loc idilic, paradisul coborât pe Pământ, v-ar putea scăpa de orice fel de problemă existențială și ați fi feriți de orice pericol? Credeți că evadarea din cotidian vă va aduce liniștea dorită? Așa a crezut și Ashley White, personajul Monicăi Ramirez  și cât de tare s-a putut înșela...

     Pe autoarea Monica Ramirez am cunoscut-o citind Kit Black și mi-a plăcut extrem de tare stilul ei. Am aproape toate cărțile ei acasă și acum stau și mă întreb de ce a trecut atât de mult timp până când am citit din nou o carte de-ale ei. „Fantoma de pe lac” mi-a demonstrat încă o dată forță scriitoricească a autoarei, puterea ei de a ne trece prin nenumărate stări pe măsură ce dai paginile, făcându-te să îți dorești să afli mereu mai multe despre personajele sale. Nici măcar nu îți dai seama când ajungi la final.
     „Fantoma de pe lac” este un roman numai bun pentru statul la gura sobei și devorat povești cu fantome. Acum, nu vă așteptați să dați de una dintre acele istorii asemănătoare emisiunii tv Fenomene stranii, pentru că nu este vorba de așa ceva, ci fantoma din romanul Monicăi are o poveste mult mai romanțată, ducându-ne cu gândul spre romanele gotice, pe care le creează și personajul principal al romanului, Ashley White.  Dincolo de povestea aceasta cu iz medieval, despre o fantomă ce bântuie un orășel idilic, făcându-și din când în când apariția printre cei vii, autoarea ne prezintă un roman plin de mister, în care crime vechi ies din nou la suprafață și se doresc rezolvate. La toate acestea, se adaugă și un pic de romantism, care nu este mai puțin încântător față de restul elementelor prezente. Oricum, romanul are darul de a te ține cu sufletul la gură până la final, de a te încânta cu toate elementele sale stranii ce țin de supranatural, de a te face să te întrebi dacă există viață după moarte și dacă există un fir de ață ce te trage spre anumite lucruri, uneori fiind atât de aproape de moarte și totuși, reușind să scapi datorită acestui destin implacabil care te lasă să mai rămâi un pic pe Pământ.Spearmint Lake - un loc idilic (oare?!)
     Spearmint Lake  este un orășel idilic, situat parcă în afara timpului, un loc înconjurat de păduri răcoroase și de flori de câmp numai bune să alcătuiască cele mai minunate buchete de flori. Este situat în Michigan și pare a fi locul ideal pentru evadare din cotidian, relaxare și vacanța de vis. Pare desprins dintr-un basm și rupt de lumea tehnologizată, un loc unde ideile pot să se așeze cu ușurință și deciziile pentru o nouă viață mult mai ușor de luat. Așa a crezut și personajul principal, Ashley White, care a cumpărat o cabană în acest loc mirific și a decis să petreacă o vară liniștită, credea ea, în compania cățelușei ei, Neda, scriind la cel mai recent roman al ei și recăpătându-și fericirea după moartea părinților ei și durerea despărțirii de Garry, fostul ei iubit.
      Însă, locul nu se va dovedi atât de liniștit pe cât părea din afară. Odată ajunsă aici, Ashley începe să se afunde într-o multitudine de mistere, pe care mintea ei creativă de scriitoare le tot amplifică, determinând-o să își dorească să dezlege toate enigmele care o înconjoară. Acest lucru nu este ușor, în ciuda spiritului ei detectivist, pentru că nimeni nu este dispus să redezgroape trecutul, considerând acest fapt a fi de rău augur. Cei din jur se dovedesc a fi înconjurați de adevărate aure de mistere, iar când crede că a dat de capătul drumului, un nou detaliu apare, care o determină să își schimbe părerea și să emită noi teorii. 
      Crimele petrecute în urmă cu douăzeci de ani (moartea unei fetițe de șase ani și moartea unui polițist) încep să bântuie și prezentul, când, o altă vizitatoare, Megan Perry, este împușcată, apoi, mai târziu, ucisă prin înecare. Ashley nu mai știe în cine anume poate avea încredere și care este adevărul. Însă, firea ei puternică, în ciuda aparenței de sensibilitate, o determină să vrea să dezlege totul și să aducă lumină și liniște în micul orășel, unde pare că întunericul insistă tot mai tare să își întindă tentaculele. 
Cine este 
Ashley White?    Ashley White este vocea narativă a romanului, căci din perspectiva ei aflăm întreaga poveste.  Este o scriitoare de romane de dragoste, polițiste, romane gotice, fantasy, de spionaj (un fel de alter ego al autoarei însăși, dacă mă întrebați pe mine), care a decis să se refugieze în Spearmint Lake, sperând că acest loc liniștit, situat pe malul lacului, alături de cabana ei proaspăt renovată, o vor ajuta să își regăsească liniștea pierdută în urma pierderii dureroase a părinților ei, urmată de cea a iubitului ei, de care s-a despărțit recent. Are nevoie de calm pentru a putea să își termine unul dintre cele mai recente romane ale sale și speră că aici, la capăt de lume, va reuși să își regăsească muza creatoare și să scrie ultimele capitole ale cărții ei. Nici măcar nu bănuia cât de tare avea să se înșele cu privire la liniștea mult dorită, deși semne prevestitoare a avut încă de la sosirea în oraș: pe autostradă, o mașină verde, condusă de doi bărbați, aproape o scoate după șosea, după care unul dintre bărbați aruncă cu o sticlă în portiera mașinii ei. Acest fapt o sperie, dar, odată ajunsă în propria casă, uită de toate problemele. Se va dovedi, însă, că avertismentul inițial nu era în van, iar cabana pare a prinde viață: un clipocit de apă se aude din când în când, însoțit, uneori, și de o senzație de îngheț. Lucrurile încep să se lege de o fantomă care bântuie orașul de douăzeci de ani, a polițistului Frank Stanton, căruia nu i s-a făcut încă dreptate. Treptat, misterele încep să apară unul după altul în viața lui Ashley, adevărurile sunt spuse doar pe jumătate, discuții cu tentă de avertisment au parte la tot pasul, iar ea nu mai știe exact în cine poate avea încredere. Ca o adevărată Miss Marple, ea simte nevoia să descifreze adevărul din spatele tuturor evenimentelor și bineînțeles ca lucrurile se precipită, acea senzație că ceva rău se va întâmpla, că întunericul o acaparează cu totul, se transferă de la personaj la noi, cititorii, care nu mai știm exact ce să credem și cine este adevăratul făptaș.

    Impresii de
   lectură

    Ador această carte, pur și simplu. În ciuda tuturor misterelor ce se vor descifrate, mi-a oferit o stare de bine și de relaxare, creându-mi acea stare specifică vacanțelor, când evadezi din propriul cotidian și te regăsești într-un loc pur și simplu minunat. Până acum, cred că este lectura mea preferată din această lună, nu știu dacă o va mai întrece ceva.
     Locul  în care se desfășoară acțiunea îți creează acea senzație de acasă. Mi s-a părut o atmosferă tipică filmelor de familie de pe Hallmark, cu acea lipsă a tehnologiei și prezență a unei naturi idilice, care te face să visezi la plimbări lungi, la stat la soare și la citit pe plajă, fapt care m-a binedispus teribil, ținând cont de frigul și zăpada de afară. Autoarea are niște descrieri minunate, care m-au dus cu gândul la florile pe care le culeg vara în plimbările de pe malul râului aflat în apropierea casei (da, nu am lacuri, eu am râuri).
        Personajele sunt foarte bine creionate și mai toate au lumini și umbre. Este tipul meu de carte, plină de mistere, de enigme ce trebuie descifrate și, ce mi-a plăcut cel mai tare, este faptul că nu m-am prins cine este vinovatul până la final, ceea ce este exact ceea ce îmi doresc de la un thriller bun. Cred că am bănuit aproape fiecare personaj cu care Ashley intra în contact, nu mă puteam decide deloc... Oricum, fiecare personaj este creat cu lumini și umbre. Jeff Hensen, omul de milioane care îngrijește cimitirul, care are o fermă mare, din care îi face plăcere să ofere legume, pare uneori că evită să ofere prea multe detalii și că parcă nu ar vrea ca adevărul să iasă la iveală. Megan Perry, turista salvată de Ashley după ce fusese împușcată în cimitir, se va dovedi a fi fosta amantă a polițistului orașului și nu oferă prea multe detalii, ceea ce te face să îți pui întrebări legate de trecutul ei. Clara, soția lui Frank Stanton, aflase de legătura extraconjugală a soțului ei, ceea ce îi putea oferi un motiv. Ajunsesem chiar să îl bănuiesc pe Michael Kenneth, tipul fantomatic care îi animă sufletul lui Ashley, pentru că prea părea ireal... V-am spus, i-am luat și analizat pe toți la rând :) Cred că doar criminalul adevărat mi-a scăpat :)
      Atmosfera creată de autoare a fost una plină de elemente de straniu, de fantastic și fabulos. Dincolo de această realitate idilică, o fantomă se arată din când în când în localitate și chiar Ashley pare a o vedea din când în când. Frank Stanton este celebra fantomă a orășelului, ucis în urmă cu douăzeci de ani, căruia nu i s-a găsit încă ucigașul. El devine o prezență extrem de vie, chiar dacă este un personaj absent. 
      Un mare plus îl are și stropul de romantism presărat dincolo de toate enigmele ce se adâncesc mereu. Ashley simte că este în siguranță alături de Michael Kenneth, locotenentul de poliție pe care îl întâlnește mai mereu prin Spearmint Lake, apărând mai ales când ea avea nevoie de o încurajare, de un erou. El este eroul ei în definitiv.
       „Fantoma de pe lac” este un roman pe care vi-l recomand cu drag, o carte care va reuși să vă încălzească sufletele în aceste zile geroase și care vă va oferi senzații după senzații, făcându-vă să nu îl mai lăsați jos odată ce l-ați început. 

     DATE DESPRE CARTE:
     ________________
     Titlu: Fantoma de pe lac
     Autor: Monica Ramirez
     Editura: Librex
     Anul apariției: 2017
     Număr de pagini: 317

12 comentarii:

 1. Minunată recenzie! Mi-a plăcut tare mult cartea asta! Eram fricoasă și mă speriase cuvântul fantomă, dar fantoma asta mi-a fost tare dragă.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-a placut mult, mult de tot cartea aceasta! Eram convinsa ca este si pe placul tau, ai prezentat-o foarte frumos, draga Oana!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, draga mea! 💙 E o carte foarte bună, încă mai descopăr stilul Monicăi, dar cred că devine una dintre scriitoarele mele favorite. 💜

   Ștergere
 3. Nu am citit cartea, dar prezentarea ta îmi place mult. Mulțumesc pentru recomandare.

  RăspundețiȘtergere
 4. O carte frumoasa. Felicitări pentru o recenzie pe măsura.

  RăspundețiȘtergere
 5. Abia astept sa o citesc si eu, caci recenzia ta m-a facut sa imi reordonez prioritatile! Felicitari pentru aceasta recenzie! <3

  RăspundețiȘtergere
 6. Nu am citit nimic scris de Monica Ramirez, dar această scriitoare mi-a atras atenţia, iar cărţile ei sunt pe lista mea. Foarte frumos ţi-ai scris impresiile despre "Fantoma de pe lac". Lecturi plăcute în continuare!

  RăspundețiȘtergere


Prin comentarea la această postare sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dvs. pe acest site web. Asta înseamnă stocarea adreselor de e-mail, care vor fi folosite doar în cazul în care optați pentru abonarea la newsletter sau la comentarii. De asemenea, sunteți de acord cu termenii și condițiile existente pe site.

Vizitatorii blogului


website hit counter