miercuri, ianuarie 3

LUMINIȚA D. SAVIUC: 15 LUCRURI LA CARE TREBUIE SĂ RENUNȚI PENTRU A FI FERICIT - RECENZIE


     Nu citesc foarte des cărți de dezvoltare personală și nici nu prea obișnuiesc să le fac recenzii, însă „15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit. Ghid motivațional pentru a descoperi bucuria fără efort” de Luminița Saviuc mi-a plăcut extraordinar de tare și conține îndemnuri atât de bine-venite la început de an, încât mi-am dorit să discut despre ea cu voi.
       Pe autoare o știam prin intermediul blogului ei în limba engleză - PurposeFairy.com - iar articolul său referitor la cele 15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit (punctul de plecare al acestei cărți) a devenit deja viral, fiind vizualizat de peste un milion de persoane și a fost extrem de mediatizat. În urma urmăririi unor interviuri cu autoarea, am zis că trebuie neapărat să o cunosc și prin intermediul cărții ei, vorbea mult prea frumos pentru a nu scrie la fel de minunat. Într-adevăr, cartea ei nu m-a dezamăgit, ci mi-a oferit o nouă perspectivă asupra modului în care ar trebui trăită această viață și niște chei pentru rezolvarea unor probleme cu care deja mă confruntam. Este un ghid motivațional excelent, pe care îl recomand cu căldură. La mine oricum a venit exact la momentul potrivit și nu m-am grăbit deloc, am început să citesc volumul undeva în decembrie și l-am terminat la început de ianuarie, pentru că am vrut să mă bucur de aplicarea sfaturilor existente în acesta, de realizarea unor bilanțuri personale și de introspecțiile care apar în mod necesar odată cu citirea lui.

**************

         Cartea cuprinde atât povești de viață, ale autoarei și ale cititorilor săi, cât și exemple punctuale despre cum ar trebui să procedăm pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții și pentru a fi mai buni, mai toleranți și mai puțin interesați de viața sau părerea celor din jur și mai implicați în propria viață, singura care contează de altfel. Pornind de la experiențele personale, autoarea ne oferă sfaturi numai bune de aplicat în viața de zi cu zi și întrebări la care trebuie să medităm, totul pentru a ne arăta că, indiferent de trecutul nostru, putem avea un prezent și un viitor absolut minunate, pe placul nostru. Totul depinde de noi înșine și de modul în care ne raportăm la ceea ce am lăsat în urmă: putem transforma totul în lecții care să ne ajute să creștem pe viitor sau putem lua totul ca pe ceva negativ care ne pune la pământ, nemailăsându-ne șansa de a vedea luminița de la capătul tunelului.
       Viața autoarei nu a fost simplă, căci până la 12 ani a trăit alături de un tată abuziv (care îi supunea la niște chinuri extrem de greu de imaginat) și de o mamă care nu a făcut nimic pentru a scăpa de chinul la care soțul ei o supunea pe ea și îi supunea pe propriii copii - „din dragoste” - ci a ales să se complacă în situație și să rămână acolo jos, fără putința de a se ridica. Mult timp, autoarea a imitat comportamentul adulților din jurul ei și considera că este inferioară tuturor celor din jurul ei, că nu are dreptul la fericire, că nu va putea vreodată să ajungă undeva sus, pentru că nu merita acest lucru, și, din această cauză, are tendință de a se chinui atât pe ea, cât și pe cei din jur. Abia mai târziu realizează ca viitorul ni-l facem singuri și că cel mai important nu este cine ai fost, ci cine ești în prezent și cine poți deveni, căci cu voință, poți deveni oricine îți dorești tu. Principalul este să lași în urmă tot ceea ce te-a dezamăgit și toate acele gânduri și persoane care te trag în jos.
       Ideile prezentate de către Luminița Saviuc sunt simple, dar atât de eficiente și de ușor de aplicat în viața de zi cu zi. Sunt lecții presărate cu înțelepciunea oferită de experiența personală, adevărate crâmpeie de suflet, care te fac să pui totul într-o cu totul altă perspectivă. Pentru mine această carte a fost un adevărat balsam pentru suflet, căci îmi este foarte greu să renunț la trecut, la lucruri, la persoanele din jurul meu, indiferent cât de greu îmi fac acele chestiuni. Nu știu, a avut așa o forță revelatoare pentru mine, făcându-mă să mă detașez de tot și să fac un pas în spate pentru a mă observa pe mine, cea din prezent, cu dorințele, speranțele și visurile mele. M-a făcut să iert tot ceea ce m-a rănit în trecut, să iert persoanele care m-au făcut să sufăr și să încerc să înțeleg că toate acele chestiuni nu aveau de a face cu mine, ci cu modul lor de a percepe lucrurile. Mai mult decât atât, m-a făcut să mă iert pe mine însămi și să o iau de la capăt, cu forțe proaspete. M-a determinat să renunț la temeri și să lupt pentru ceea ce îmi doresc, oricât de greu ar părea la început sau oricât de nebunesc. De asemenea, m-a făcut să îmi doresc să acționez în momentul în care am o idee, să nu mai stau să analizez totul și să mă analizez, fără a avea curajul într-un final de a acționa. Mi-a oferit șansa de a critica și de a mă critica mai puțin, punând totul în perspectivă și înțelegând gesturile și acțiunile. M-a făcut să visez cu ochii deschiși și să cred că pot face tot ceea ce îmi doresc, că pot să fiu cine vreau eu să fiu și să las în spate tot ceea ce m-a rănit și m-a făcut nefericită. Cea mai importantă persoană de pe această planetă sunt eu, iar pentru a fi respectată și iubită de cei din jur trebuie să mă respect și să mă iubesc eu în primul rând.
     O carte de suflet și pentru suflet, căreia sper să îi dați o șansă la un moment dat. Merită cu adevărat!         DATE DESPRE CARTE:
         _________________

          Titlu: 15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit. Ghid motivațional pentru a descoperi bucuria fără efort”
            Autor: Luminița D. Saviuc
            Editura: Introspectiv (grupul editorial Litera)
            Traducere: Adriana Vulpe
            Anul apariției: 2016
            Nr. de pagini: 185 

       Pe autoare o puteți găsi aici.
    
     

25 de comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. Este, pentru mine a fost extrem de motivațională și m-a determinat să încep un nou capitol...

   Ștergere
 2. Nu am citit cărți motivationale. Pare a fi interesantă.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nici eu nu citesc foarte des, dar sunt nevoia uneori. Am fost surprinsă de cat de mult mi-au plăcut a unite cărți de tipul acesta.

  RăspundețiȘtergere
 4. Aceste carti izvorate din experienta personala pot fi foarte utile multor oameni care se regasesc in aceste experiente si ii pot ajuta sa treaca peste anumite lucruri.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu citesc carti motivationale, pentru ca multe dintre ele sunt slabe, o simpla idee impachetata, povestita si repovestita, cat sa incapa intr-o carte. Dar ma bucur sa descopar la tine o carte care merita cu adevarat. Felicitari pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc! 😍 Mie îmi plac cele care combină experiența personală cu sfaturile.

   Ștergere
 6. Îmi plac cărțile motivaționale, câteva chiar m-au ajutat la un moment dat. Am reținut această carte, vreau să o citesc. Felicitări pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
 7. Da, pare interesanta! Mi-ar placea s-o citesc si eu. Sper s-o gasesc in librarii.

  RăspundețiȘtergere
 8. Foarte frumoasa prezentare! Nu citesc in general carti motivationale, dar am citit cateva care mi-au oferit idei si puncte de vedere chiar interesante, cum pare si aceasta.

  RăspundețiȘtergere
 9. Nici eu nu citesc carti de genul asta, dar poate asta ar merita o sansa din partea mea.

  RăspundețiȘtergere
 10. Felicitări! E dezvoltare personala, psihologie? Citesc genul acesta de cărți mai mult pt analiză, dar nu prea-mi plac.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc! 😍 E mai mult plină de sfaturi bazate pe experiența personală.

   Ștergere
 11. Nu am citit niciodata o carte pentru dezvoltarea personala. Nu cred ca as avea rabdare.

  RăspundețiȘtergere


Prin comentarea la această postare sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dvs. pe acest site web. Asta înseamnă stocarea adreselor de e-mail, care vor fi folosite doar în cazul în care optați pentru abonarea la newsletter sau la comentarii. De asemenea, sunteți de acord cu termenii și condițiile existente pe site.

Vizitatorii blogului


website hit counter