marți, ianuarie 2

LISTA DE LECTURI A LUNII DECEMBRIE (2017)   „Dumnezeu ne-a dat amintirile ca să putem avea trandafiri în Decembrie.”
J. M. Barrie

        Luna decembrie a trecut asemeni unei păreri, parcă mult prea repede și deja mi se face dor de toate acele clipe magice, de bunătate, de blândețe, de toată acea lumină și liniște pe care sufletul parcă le simt mai mult la începutul iernii. Sunt extrem de mulțumită că am reușit să mă mobilizez printre toate treburile și să citesc mult mai mult decât am făcut-o în orice lună a toamnei. Este adevărat că am ales lecturi mai simple, dar cu o mare încărcătură emoțională, pentru că am simțit nevoia de a sta la gura sobei cu povești plăcute, dar care să nu mă solicite foarte tare. Astfel, în ultima lună din an am început 12 cărți, am terminat 11, fapt care m-a bucurat enorm și m-a determinat să încep noul an cu forțe proaspete și cu mult mai mult optimism. Lista de mai jos am alcătuit-o în ordinea în care am citit cărțile, nu este un top al preferințelor, pentru că mi-au plăcut toate în egală măsură, iar la final vă voi spune care este cartea lunii pentru mine.

    

    
     Am început luna cu Suflet dezrobit de Nieves F. Joy, volumul doi din seria „Paradoxul iubirii”, un roman care mi-a ajuns direct în suflet, care m-a surprins și mi-a întrecut cu mult așteptările. Am rămas cu așa o aură visătoare la finalul acestuia...


      Am continuat cu un roman cu o tematică extrem de dură, unul dintre acele romane de care am nevoie din când în când și care mă face să mă întreb în ce lume nebună și lipsită de suflet trăim: Necredincioasa de Ayaan Hirsi Ali. Romanul m-a purtat prin Africa și chiar Arabia Saudită, pentru ca apoi să mă ducă în Olanda și mi-a plăcut, în ciuda durității subiectului său. Este un semnal de alarmă tras de o femeie extrem de puternică, o persoană care are curajul de a ieși din zona ei de confort și de a își urma inima, în ciuda riscurilor la care se expune. Un roman extrem de actual pentru societățile noastre multiculturale.


      Cea de a treia carte citită în luna decembrie a fost o carte document, Crăciunul regal, o pagină de istorie, pe care am început să o descopăr într-un context extrem de dureros: moartea regelui Mihai, ultimul amintit în acest roman și cel de la care avem la final extrem de multe discursuri, care să ne deschidă ochii spre adevărul dureros al trecutului nostru, ca români.


     Am continuat cu un roman extrem de complex ca tematică și de meticulos alcătuit, un thriller psihologic de care tot auzisem în mediul online și pe care am vrut neapărat să îl citesc (mulțumesc încă o dată, Anca, pentru oportunitatea de îl citi!): Ragdoll. Ultima ta zi de Daniel Cole. Este un roman care pur și simplu mi-a ținut fiecare simț treaz, de la început până la final, fără excepție.

      Cea de a cincea carte pe care am citit-o în decembrie a fost o surpriză chiar și pentru mine, mai ales că este o carte de dezvoltare personală, iar eu nu prea obișnuiesc să citesc astfel de cărți: „15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit” de Luminița Saviuc. Este o carte despre care vă voi vorbi mai multe într-o recenzie și care pentru mine a venit exact la momentul potrivit, făcându-mă să am mult mai multă răbdare cu mine însămi.

     A urmat Expresul Polar, o carte despre magia lucrurilor simple și ale credinței în cele mai adânci vise, care pot deveni realitate doar atunci când crezi cu adevărat.

       V-am spus că am avut nevoie de cărți simple, dar cu un puternic impact emoțional, așa că am continuat cu În căutarea Sufletului Crăciunului, o carte despre uniune, despre a fi mai buni și a face totul de dragul celui de lângă noi.


     În decembrie, am făcut în sfârșit cunoștință cu stilul absolut minunat al lui Matt Haig, fapt pe care îl intenționam de extrem mult timp. Am citit ambele cărți dedicate Crăciunului existente până acum (am înțeles că va urma și o a treia) și pur și simplu m-a încântat. „Un băiat numit Crăciun” și „Fetița care a salvat Crăciunul” sunt cărți dedicate în mod normal celor mici, dar ale căror mesaje se înțeleg mult mai bine la vârsta adultă. Prima este povestea devenirii lui Moș Crăciun, iar cea de a doua este o poveste magică despre credință și bunătate.


      A urmat „Crăciunul în cele mai frumoase povestiri”, o antologie de istorisiri crăciunești scrise de marii autori ai lumii, pe care m-am bucurat să îi cunosc și în poveștile lor scurte, care au mesaje la fel de profunde ca și romanele lor.


      Am încheiat luna decembrie și anul cu acest roman minunat al lui Jenette Winterson - „Zile de Crăciun. 12 povestiri  și 12 povestiri pentru 12 zile”, prima mea întâlnire cu această autoare, dar sigur nu ultima. Este o colecție de povești crăciunești, care vorbesc despre magia acestei sărbători, care înseamnă bucurie și timp calitativ petrecut alături de cei dragi, totul aflat dincolo de comercialul pe care îl vedem astăzi. Dincolo de aceasta, volumul cuprinde o istorie a Crăciunului, a bradului și chiar a lui Moș Crăciun, precum și memorii ale autoarei și anumite rețete.

         Cartea lunii decembrie a fost cu siguranță „Ragdoll. Ultima zi”. Este primul volum dintr-o serie și abia aștept să apară și restul. Are o acțiune atât de intensă și este un roman atât de bine scris, încât abia aștept continuarea.

8 comentarii:

 1. Se pare că ai citit doar carti frumoase. Trebuie să citesc și eu cartea lunii aleasă de tine
  .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Au fost lecturi minunate, cu încărcătură emoțională... Ți-o recomand din suflet, este unul dintre cele mai bune thrillere citite în 2017...

   Ștergere
 2. Minunată luna ai avut!! Am și eu câteva dorințe pitite in lista ta :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce cărți cu titluri si coperți frumoase ai citit luna asta!Toate imi fac cu ochiul ,mai ales cele în ton cu sezonul cu toate că eu nu prea citesc cărți cu aceasta tema.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici eu nu o făceam de regulă, dar acum am profitat de reduceri și mi-au făcut cu ochiul coperțile minunate...

   Ștergere
 4. O lista frumoasa. Ma tenteaza romanul lui Nieves...

  RăspundețiȘtergere


Prin comentarea la această postare sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dvs. pe acest site web. Asta înseamnă stocarea adreselor de e-mail, care vor fi folosite doar în cazul în care optați pentru abonarea la newsletter sau la comentarii. De asemenea, sunteți de acord cu termenii și condițiile existente pe site.

Vizitatorii blogului


website hit counter