sâmbătă, decembrie 16

PRINCIPESA MARGARETA A ROMÂNIEI ȘI PRINCIPELE RADU: CRĂCIUNUL REGAL - RECENZIE


 Sunt pasionată de istorie de când mă știu, pentru că este extrem de important să nu ne uităm trecutul pentru a putea privi la viitor. Este important să ne cunoaștem istoria noastră, ca națiune, să tragem învățămintele potrivite, astfel încât să nu mai facem aceleași greșeli și să ne definim ca popor.
    În ultimul timp, mai ales după ce am citit  Ultima romantică. Biografia reginei Maria, mi-am dorit să aflu mult mai multe povești despre familia regală a României, fiind fascinată de modul în care aceasta, deși formată din persoane străine de țara noastră, a reușit să aducă multe lucruri bune acestui loc, mai mult poate decât o fac în prezent mulți dintre românii născuți și crescuți aici. În plus, în aceste zile în care țara este sub semnul doliului național în urma trecerii în neființă a regelui Mihai, mi-am dorit și mai tare să mă ancorez în ceva care să îmi amintească de trecut și de oamenii de demult.
       „Crăciunul regal” este o carte document, o pagină de istorie care ne poartă de-a lungul unui secol întreg printre sărbătorile de Crăciun ale familiei regale a României. Sunt povești pline de un iz romantic, evocatoare ale unor timpuri demult apuse, când călătoriile se făceau cu trăsurile sau cu trenul regal, când palatele încă aveau acel fast la care visează orice fetiță și când regii și reginele se preocupau de soarta României. Însă, din păcate, deși sărbătoarea Crăciunului ar trebui să aibă mereu un caracter festiv și plin de fast, în cazul Casei Regale acest lucru nu a fost posibil întotdeauna, căci multe lucruri triste le-a fost dat să trăiască și de multe dezamăgiri au avut parte.
       Cartea este împărțită în patru părți distincte, fiecare dintre acestea aducând în prim-plan anumite file de poveste, evocând momente cheie din istoria Casei Regale a României. La toate poveștile, se adaugă fotografii grăitoare, care vorbesc de la sine, plus anumite vederi și felicitări trimise de către membrii acesteia în anumite locuri din lume. 
      Prima parte aduce în prim-plan poveștile despre Crăciunurile fiecărei familii regale, începând cu regele Carol I și regina Carmen Sylva, continunând cu regele Ferdinand și regina Maria, apoi cu Carol al II-lea și încheind cu regele Mihai și mama sa, regina Elena. 
       Sărbătorile de Crăciun ale familiei regale erau pline de însemnătate, purtau cu ele tradiții și credință, multă credință. Această tradiție a fost începută de către Carol I, care a sărbătorit în anul 1866 primul său Crăciun, un fel de dar făcut celor care i-au devenit popor, celor pe care îi punea mereu mai presus de propriile dorințe. El a fost cel care a adus bradul de Crăciun așa cum îl cunoaștem astăzi. 
      Carol I este cel care a instituit tradiția împărțirii de daruri colaboratorilor și servitorilor, drept recunoștință pentru serviciul adus de-a lungul anului. Erau cadouri simbolice, alese personal pentru a bucura sufletele celor din jur. Mai târziu, Ferdinand și Maria au ales să ajute oamenii, greu încercați în urma Celui Dintâi Război Mondial, oferindu-le ajutoare materiale, precum bani pentru lemne, sau hrană cartierelor sărace ale Bucureștiului.
      Cea de a doua parte aduce în discuție exilul regal, cu Crăciunuri sărbătorite cu fast, alături de regina Elena, mama regelui Mihai, sau de  regina Danemarcei, mama principesei Ana. Au încercat să păstreze tradițiile, să meargă la slujbele de Crăciun, să păstreze în inimile și casele lor spiritul sărbătorilor românești, acel iz tradițional de care le era extrem de dor. Nu au uitat niciodată România și românii, la binele cărora se gândeau tot timpul. Credința este cea care le-a alinat sufletele și le-a dat putere de a merge mai departe. Regina Elena nota adesea în jurnalele sale tristețea care o înconjura, dar nu uita să ceară ajutorul lui Dumnezeu la final.
      Cea de a treia parte este dedicată unui loc special în inima regelui Mihai: castelul de la Săvârșin, un loc extrem de drag din copilăria sa. Acesta a putut să își aducă întreaga familie aici târziu, după revoluție, abia în anul 2001. Nu a contat că la început nu au avut nici măcar mobilier, principalul era că erau acasă. Aici se primeau și se primesc încă cetele de colindători, care le bucură sufletele. Ceea ce este frumos este faptul că, astăzi, tehnologia ne permite să avem mult mai mult acces la Crăciunurile regale, la mesele și fastul lor, la acea eleganță venită parcă din altă lume.
      Cea de a patra parte cred că m-a emoționat cel mai tare, tocmai pentru că aceasta cuprinde discursurile susținute de regele Mihai începând cu anul 2001 și terminând cu anul 2012. Sunt discursuri pline de înțelepciune și de susținere pentru poporul român. Ma gândeam că anul acesta nu vom mai avea parte de așa ceva, poate doar dacă principesa Margareta va continua tradiția începută de tatăl său. 
        Această carte mi-a stârnit extrem de multe emoții, mă determină să vreau să aflu mai multe, să nu las istoria să moară. Este de ajuns răul pe care l-au provocat comuniștii asupra noastră, ca națiune, aducându-ne regresul ca societate. Sper să putem învăța cu toții din trecutul nostru, mai mereu plin de tristețe, de confuzie, și să ajungem acea națiune frumoasă, care să nu mai fie nevoită să își trimită oamenii în străinătate pentru a putea să își facă un viitor. 


     DATE DESPRE CARTE:
     _________________

    Titlu: Crăciunul regal
   Autor: Principesa Margareta a României și principele Radu 
     Editura: Curtea Veche
     Anul apariției: 2013
     Colecție: Cărți Regale
     Nr. de pagini: 240
     Nota pe Goodreads: 5/5

10 comentarii:

 1. Buna recomandare, Oana! Este important sa ne informam ca sa stergem toate minciunile care ne-au fost impuse in vremurile de trista amintire, sa ne apreciem valorile, trecute, prezente si viitoare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Într-adevăr, s-au spus multe și s-au distorsionat lucrurile... Mi-a plăcut extrem de tare volumul de față.

   Ștergere
 2. Pare tare interesanta. Multumesc pentru recomandare!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cu drag! <3 Este o carte potrivită pentru această perioadă încărcată de istorie.

   Ștergere
 3. Întotdeauna mi-am dorit să trag cu ochiul în casele mari in perioada Craciunului. Suntem oameni cu toții și Crăciunul parca subliniază asta. O recenzie minunată!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc! <3 Tocmai din acest motiv am vrut să citesc această carte... să văd cum este la regi în casă în această perioadă.

   Ștergere
 4. Oana, nu am fost atrasa de carte cand am vazut-o la tine, dar in urma recenziei, chiar imi doresc sa o citesc! Pare foarte frumoasa. Din pacate, noi, tinerii, am fost imbuibati cu idei comuniste, impotriva Casei Regale a Romaniei.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ni s-au spus destule povești... Așa, poate nu atrage, dar interiorul chiar e superb. Poveștile sunt însoțite de nenumărate fotografii, care te îndeamnă foarte tare la visare.

   Ștergere
 5. Ce minunata pare si cred ca ai ales si momentul potrivit ca sa o citesti. Si pe mine ma pasionează istoria, dar eu sunt interesată mai mult de sentimentele oamenilor decat de fapte. Sunt sigură ca mi-ar plăcea o astfel de carte, mai ales pentru ca este o carte document. Felicitări pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Această carte este extrem de sentimentală, mai ales că este scrisă de persoane strâns legate de Casa Regală... Momentul cred că m-a ales pe mine...

   Ștergere


Prin comentarea la această postare sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dvs. pe acest site web. Asta înseamnă stocarea adreselor de e-mail, care vor fi folosite doar în cazul în care optați pentru abonarea la newsletter sau la comentarii. De asemenea, sunteți de acord cu termenii și condițiile existente pe site.

Vizitatorii blogului


website hit counter