miercuri, octombrie 25

THEO ANGHEL: ÎNTOARCEREA (AM MURIT, DIN FERICIRE #1) - RECENZIE

„În tot ce facem suntem puşi în faţa unei răscruci: binele sau răul. Binele pare o coborâre în timpul căreia nu obosim, răul pare o urcare obositoare. Dar ajunşi la vârf, avem sentimentul că am înfăptuit un lucru măreţ.
Andrea Bocelli

Nu ştiu dacă mai există persoane care nu au citit seria „Am murit, din fericire” de Theo Anghel, cred că mă număr printre puţinele persoane care nu o făcuseră până acum. Nu ştiu încă ce anume m-a oprit până acum, dar pot să vă spun că tocmai am devenit un fan înfocat al acestei serii, chiar dacă am citit doar primul volum al seriei – „Întoarcerea”. Autoarea are un stil atât de natural, presărat cu mult umor, încât simţi că faci parte din acţiunea prezentată, nu că eşti doar un simplu cititor. A fost un roman exact pe gustul meu, acel gen de fantasy care te face să crezi că tot ceea ce apare în faţa ta este real.
„Întoarcerea” aduce în prim-plan un subiect care pe mine m-a atras dintotdeauna: viaţa de după moarte. Mulţi consideră că moartea este finalul a tot, autoarea ne arată că ar putea fi altceva şi merge dincolo de trierea aceea făcută între bine şi rău, între plasarea persoanei fie în Paradis, fie în Iad: în cartea ei, există o cale de mijloc, pentru cei care s-au născut cu o anumită esenţă, pentru cei speciali, care au fost creaţi cu anumite daruri. Ea creează o lume nouă, invizibilă oamenilor muritori, paralelă cu cea cunoscută nouă, unde totul este cuprins de lumini şi umbre, în care recuperatorii de suflete sunt prezenţi, la fel şi îngerii şi drăcuşorii. Cred că tocmai această îmbinare dintre cele două lumi m-a atras cel mai tare la volumul de faţă.Subiectul romanului
Firul narativ o aduce în prim-plan pe Oriana, o tânără rebelă, crescută de mătuşa ei. Încă de la început, ne frapează un eveniment inedit: Oriana nu mai este fată, deşi, spune ea: 
„Îmi plăcea să fiu fată şi aş fi fost în continuare, dacă nu aş fi murit.”  
Da, este adevărat, Oriana moare chiar în ziua nunţii ei, în urma unui accident aparent banal. Însă, odată ajunsă în lumea de Dincolo, ea nu este trimisă nici în Rai, nici în Iad, asemenea majorităţii celor decedaţi, ci ea ajunge pe uşa din centru, unde este întâmpinată de doi reprezentanţi: Amadeus – care reprezintă Binele, Paradisul, şi Malorum – partea întunecată, a Iadului. Aceştia o anunţă că misiunea ei pe acest Pământ nu s-a încheiat încă, ci doar va lăsa în urmă vechea ei viaţă. Este trimisă înapoi de unde a venit, loc cunoscut în sferele de sus drept Chaos, transformată într-un recuperator de suflete. Nu vine singură, ea are cei doi îngeri despre care ştim cu toţii, cei care, de obicei, stau la dreapta şi la stânga noastră, doar că aceştia devin vizibili la comandă şi sunt un fel de umbre ale Orianei. Este vorba de Ama şi Abel, un înger bun şi un înger rău, care au puterea de a îi citi gândurile şi de a o ghida, fiecare spre ce se pricepe mai bine…
Oriana nu se întoarce fără un scop: ea trebuie să salveze anumite suflete, pe care i le indică un ceas special, care, după părerea ei, îi arată dacă a făcut bine sau nu ceea ce a făcut. Aceasta nu înseamnă că ea nu are liber arbitru, pentru că poate înclina oricând balanţa, spre bine sau spre rău. Pe lângă aceasta, ea observă schimbări în comportamentul şi în trăirile sale: capătă mai multă forţă fizică, devine mai atentă la nevoile celor din jur, astfel încât ajunge să ajute pe oricine se află în nevoie (nişte copii care au rămas fără case, femei agresate etc.).
Misiunile sale, anumiţi fiori ai dragostei, toate evenimentele la care Oriana ia parte trebuie să le aflaţi singuri, pentru că acţiunea este una extrem de alertă şi dacă v-aş divulga prea multe ar însemna să vă distrug plăcerea lecturii. Pot doar să vă spun să vă faceţi comozi, cu un ceai în faţă, pentru ca nu veţi lăsa cartea din mână oricum până la final. Vă va fi imposibil.Ceea ce pot să vă spun este că m-am îndrăgostit iremediabil. „Am murit, din fericire” tocmai a devenit noua mea serie preferată. Totul este ales cu foarte multă grijă: numele de Oriana înseamnă răsărit sau ascensiune în latină, iar personajul principal tocmai asta face: se ridică din nou la viaţă, primeşte o nouă şansă.
Naraţiunea se face le persoana întâi, ceea ce ne permite să o cunoaştem mult mai bine pe protagonistă, iar modul în care aceasta îşi expune punctele de vedere este pur şi simplu adorabil. La gândurile sale, se adaugă cele ale Amei şi ale lui Abel şi pot spune cu toată sinceritatea că îl iubesc pe drăcuşor, poate mai mult decât pe recuperatorul Marc, omul bun la toate, mereu prezent acolo pentru Oriana. Nu ştiu, parcă Abel oferă sarea şi piperul în orice situaţie.
Acţiunea este una extrem de alertă, parcă un întreg film se desfăşoară în faţa noastră. Însă, totul curge atât de natural, încât chiar crezi că tot ceea ce este descris între paginile cărţii este posibil, real, şi cred că tocmai acesta este rolul unui fantasy extrem de bun, de a te scoate din confortul tău şi de a te face să călătoreşti în cu totul alte locuri.
În ciuda faptului că povestea este una extrem de complexă şi de bine-construită, în spatele ei putem găsi teme extrem de actuale, precum cele ale femeilor forţate să apeleze la orice mijloace pentru a îi salva pe cei dragi sau pentru a ieşi din situaţii imposibile, chiar dacă aceasta înseamnă vinderea trupului; soarta oamenilor străzii, care ajung să trăiască în canale, la limita dintre viaţă şi moarte; violenţa cu care sunt tratate, din păcate, unele femei, care nu mai reuşesc deloc să iasă din acest cerc vicios etc.
La toate acestea, se adaugă plasarea acţiunii într-un spaţiu autohton, în Bucureşti, lucru pe care îl aştept, de regulă, de la o operă a unui autor român. Mi se pare că îi conferă acea notă de originalitate şi pentru mine reprezintă un mare plus.
Gata, mă opresc aici, cred că aţi înţeles deja cât de mult mi-a plăcut romanul şi ştiţi că pot discuta despre el la nesfârşit. Mă bucur că am toate celelalte volume din serie, patru la număr, pentru că trebuie, neapărat, să cunosc restul poveştii.
Minusuri eu nu i-am găsit acestui roman, vă invit să îl citiţi şi voi pentru a vă convinge. E pur şi simplu perfect.


28 de comentarii:

 1. Mulțumesc, Oana! Felul în care sună recenzia ta mă onorează. :*

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu îți mulțumesc pentru experientă minunată oferită de romanul tău! <3

   Ștergere
 2. Minunată recenzie! Eu am citit doar acest volum, dar știu că îmi doresc să descopăr și restul poveștii!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult, Anca! <3 Eu deja îmi imaginam scenarii pe baza titlurilor celorlalte volume, așa că le voi citi extrem de curând...

   Ștergere
 3. Se vede ca ti-a placut. Super recenzie. :)

  RăspundețiȘtergere
 4. Foarte frumoasa recenzia! Eu sunt una dintre persoanele care nu au citit aceasta serie, dar sunt foarte curioasa sa o fac!

  RăspundețiȘtergere
 5. Foarte tentantă recenzia ta! Felicitări!

  RăspundețiȘtergere
 6. Deci zici ca e dinamica si ca e despre viata dupa moarte? Suna bine asa ca sper s-o citesc si eu.

  RăspundețiȘtergere
 7. Super cartea! Prima din serie am citit-o si eu! Abel și Ama sunt un deliciu, după părerea mea! Felicitări pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere
 8. Felicitări pentru recenzie. Eram sigură că îți va plăcea.

  RăspundețiȘtergere
 9. Nici eu nu am citit aceasta serie. Totusi, dupa prezentarea ta, mi se pare foarte interesanta aceasta seriei, mai ales pentru ca pare a avea de toate : aventura, drama, umor, dragoste...
  Felicitari pentru recenzia foarte ispititoare!

  RăspundețiȘtergere
 10. Eu voi incepe cu lectura acestei serii dupa ce imi cumpar si Diabolic. Tot aveam de gand sa o citesc de acum mult timp. Dar apoi am aflat ca va scrie si volumul 5 si am amanat. Desi mie imi place genul la nebunie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am și volumul 5, și eu am vrut să le am pe toate acasă înainte de a începe... Cred că îți va plăcea foarte tare...

   Ștergere
 11. Felicitari, Oana! Minunata recenzie, am, citit-o cu multa placere si mi-am adus aminte de carte. Sunt total in asentimentul tau, e una din cele mai bune,frumoase, complexe si amuzante serii fantasy romanesti si nu numai...
  Eu mai am de citit doar ultimul volum, fiecare din celelalte m-a incantat!

  RăspundețiȘtergere
 12. Imi place foarte mult recenzia! Am si eu in plan sa citesc seria.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult! <3 E una dintre cele mai frumoase serii de fantasy începute până acum...

   Ștergere
 13. O serie de care am auzit multe, imi place foarte mult cum ai prezentat-o! Foarte atractiv totul.

  RăspundețiȘtergere
 14. Tot am spus că am să iau seria asta, da scum uit cum mă tentați voi iar! Felicitări pentru recenzie!

  RăspundețiȘtergere


Prin comentarea la această postare sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dvs. pe acest site web. Asta înseamnă stocarea adreselor de e-mail, care vor fi folosite doar în cazul în care optați pentru abonarea la newsletter sau la comentarii. De asemenea, sunteți de acord cu termenii și condițiile existente pe site.

Vizitatorii blogului


website hit counter