luni, februarie 6

PRINTRE CĂRȚI (LEAPȘA LITERARĂ)

O leapșa frumoasă, cu întrebări minunate, la care, normal, nu puteam să nu răspund… Îmi plac jocurile cu și despre cărți :) Provocarea este primită de la Anca, de la blogul Anca și cărțile (https://ancasicartile.wordpress.com/), căreia îi mulțumesc!

Let's start!

Când faci o pauză de la citit, folosești un semn de carte sau îndoi un colț al paginii?

     Folosesc întotdeauna semne de carte (am și de unde, am o colecție destul de mare de semne de carte adunată de-a lungul timpului). Nu îmi place să văd paginile cărților îndoite. Spuneți-i obsesie sau cum doriți, dar cartea trebuie să arate ca ș nouă chiar și după ce a fost citită :)Ai primit în ultima vreme o carte?

Care a fost aceasta?

     Pe lângă romanele pe care mi le-am făcut singură cadou, am primit din partea părinților mei două cărți din colecția „Povești adevărate”: „Inimă de femeie” și „Calea spre fericire” și din partea fetelor de la Delicatese literare (http://www.delicateseliterare.ro/), în urma unui concurs, am primit„O minciună nevinovată” de K. A. Tucker.Citești în baie?

     În prezent, nu, nu mi se pare chiar locul potrivit pentru o carte, oricât de tentnant este uneori, mai ales când poveștile cuprinse în paginile unor cărți nu mă lasă să abandonez un roman nici măcar pentru câteva minute. În timpul facultății, citeam chiar și în baie, pentru că erau romanele cerute de programă și romanele pe care doream eu neapărat să le citesc și nu îmi găseam timpul necesar să citesc tot ceea ce doream.Te-ai gândit vreodată să scrii o carte?

Dacă da, despre ce?

        De gândit, am făcut-o de mai multe ori, mi-ar plăcea enorm să aștern gânduri pe hârtie, iubesc să scriu, pentru mine, scrisul are forță eliberatoare, însă îmi cam lipsește curajul. Odată, voiam să scriu o saga de familie, acum, mai nou, aveam ceva în cap legat de o împletire dintre lumea orientală și cea occidentală… Nu se știe niciodată JCare este cartea ta preferată?

     Întotdeauna mi-a fost foarte greu să aleg o carte preferată. Cred că totuși rămâne „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell, cartea de pe noptieră, pe care simt nevoia să o recitesc din când în când.Îți place să recitești cărți?

     Îmi place și chiar o fac uneori, de fiecare dată descopăr elemente noi în acele romane, poate din prisma starea sufletească din acel moment sau de experiența acumulată până în acel moment.Ce părere ai despre o întâlnire cu autorii cărților pe care le apreciezi și ce le-ai spune?

        Întotdeauna este o adevărată plăcere să te întâlnești cu autorii preferați, chiar dacă aceasta este însoțită întotdeauna de nenumărate emoții. Cu unii dintre scriitorii români contemporani preferați m-am întâlnit, chiar dacă uneori am fost mai stângace, sper că recunoștința mea pentru toate lumile create de ei și pentru toate aventurile prin care m-au purtat a fost totuși vizibilă. Cât despre autorii străini, cred că mi-ar crea același fel de emoții și de trăiri puternice și nu aș putea face altceva decât să le mulțumesc pentru toate rândurile lor minunate.Îți place să vorbești despre ceea

ce citești și cu cine?

        Întotdeauna îmi place să schimb impresii despre romanele citite cu alți iubitori de carte. Prin prisma unor astfel de discuții, ajungi să cunoști noi autori și să afli despre noi cărți :)Care sunt lucrurile care te determină

să alegi o carte anume?

     De cele mai multe ori, pentru mine coperta joacă un rol deosebit de important. O copertă minunată mă va face să îmi pun întrebări despre o anumită carte să mă va determina să o cumpăr. Bineînțeles, și autorul și starea de moment sunt factori esențiali, la rândul lor, în alegerea unei anumite cărți.Care crezi că este o lectură ,,obligatorie”, o carte pe care toată lumea trebuie să o citească?

     Este greu să alegi o singură lectură obligatorie. Aș zice că orice cititor ar trebui să își înceapă periplul prin lumea cărților prin intermediul clasicilor, atât din literatura română, cât și din cea universală, pentru a își forma o bază solidă, apoi, pot ajunge la orice gen literar.Care este locul tău preferat pentru lectură?

        Citesc întotdeauna în apropierea focului, care mă ajută întotdeauna să intru mai bine în atmosfera unui roman J Am un fotoliu chiar lângă sobă, care a devenit locul meu preferat de citit…Când citești, asculți muzică sau preferi liniștea?

     Înainte, preferam liniștea. De ceva timp, ascult anumite instrumentale în timp ce citesc.Ai citit cărți în format electronic?

        Citesc cărți în orice format. Iubesc cartea tipărită, îmi place să îi simt textura și mirosul, dar sunt atât de multe cărți pe care vreau să le citesc și atât de puțin spațiu în casă, încât, de la un timp, citesc și cărți în format electronic.Citești numai cărți cumpărate

sau citești și cărți împrumutate?

     Cărți să fie… :) Iubesc să le știu acolo, să știu că le pot reciti oricând îmi doresc, să le observ în bibliotecă… Cărțile sunt de când mă știu „my precious”. Însă, citesc și cărți împrumutate, mai ales pe cele care nu se mai găsesc prin librării.Fă un top al celor mai bune 5 cărți/serii

pe care le-ai citit vreodată.

     Îmi este foarte greu să întocmesc un top 5 al cărților citite, întotdeauna îmi este foarte greu să fac topuri… O să încerc să aleg în funcție de sentimentele pe care anumite romane mi le-au provocat:

1. „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell

2. „Lorelei” de Ionel Teodoreanu

3. „Floare-de-Zăpadă și evantaiul secret” de Lisa See

4. „La apa Vavilonului” de Monica Lovinescu

5. „Printre tonuri cenușii” de Ruta Sepetys
4 comentarii:

 1. Ma atrage topul tău, trebuie să incerc mai mult să iau cărțile alea la citit!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc! 💝 Sunt unele dintre cărțile mele de suflet...

   Ștergere
 2. Ce răspunsuri frumoase! Asa te-am cunoscut mai bine! în afara de punctul 4, am citit sau intenționez sa citesc ( Floare de zăpadă e necitita).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc! 💝 Cea de la punctul patru este povestea fiicei lui Lovinescu, exilată în Franța, dezrădăcinată din propria țară din cauza regimului comunist...

   Ștergere


Prin comentarea la această postare sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dvs. pe acest site web. Asta înseamnă stocarea adreselor de e-mail, care vor fi folosite doar în cazul în care optați pentru abonarea la newsletter sau la comentarii. De asemenea, sunteți de acord cu termenii și condițiile existente pe site.

Vizitatorii blogului


website hit counter