marți, noiembrie 22

EVENIMENTUL CULTURAL AL ANULUI: GAUDEAMUS 2016


     


     Târgul internațional de carte Gaudeamus – Carte de învățătură, care tocmai a ajuns la final, este considerat a fi cel mai mare eveniment cultural și literar al anului, așteptat cu nerăbdare de cititorii din întreaga țară, care au umplut holurile Pavilionului Central al Romexpo, devenite neîncăpătoare pentru miile de vizitatori. Cele peste 40 de edituri prezente și-au așteptat vizitatorii cu nenumărate titluri noi, care să îi încânte pe cei care le-au trecut pragul în perioada 16-20 noiembrie cât a ținut târgul.
     Pentru mine, personal, evenimentul a fost unul special, care mi-a bucurat sufletul și mi-a adus veselia, a fost o poveste despre oameni minunați și frumoși, cu suflete calde, de aur, în care cititorii și autorii s-au contopit, fiind cu toții uniți de bucuria lecturii și de prezența celor mai frumoși prieteni ai noștri, cărțile.

     Anul trecut vizitam Gaudeamus în calitate de expozant, îmi aduc aminte că abia reușeam să îmi rup câteva momente din timpul și așa prea scurt pentru a putea să îi urmăresc pe Gabriel Liiceanu, Dac C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu și alți autori dragi mie. Era mai greu să pot să mă aflu în febra evenimentelor deosebite care, pentru cititorul din mine, erau deosebit de prețioase. Anul acesta, însă, a fost cu totul diferit. Am avut timp să alerg de la un stand la altul pentru a putea să urmăresc lansările de carte ale autorilor mult îndrăgiți, să merg de la un stand la altul pentru a îmi alege romanele preferate la cele mai bune prețuri, să cunosc oameni noi și minunați, pe care îi cunoșteam din lumea virtuală sau de pe bloguri, dar care, în realitate, sunt mult mai calzi și mai frumoși decât mi-am putut imagina vreodată.
În acest an, Gaudeamus a avut nenumărate surprize plăcute, a adus titluri mult așteptate și a încântat prin modul de organizare, făcând cititorii să uite de căldura sufocantă, de oboseala alergăturii după cărți și de aglomerația specifică.     Editura Humanitas a dedicat această ediție lui Bob Dylan, câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta, ale cărui cărți au fost în prim-plan, prezentate de traducătorul lor, Mircea Cărtăescu. De asemenea, Gabriel Liiceanu și Cristian Mungiu au lansat filmul „Bacalaureat” și cartea cu același titlu, în dorința de a realiza un liant între carte și film. 


     Tot la Humanitas, Oana Pellea a lansat audiobook-ul „Micul Prinț”, dând clas celebrei povești a lui Antoine de Saint Exupery. Radu Paraschivescu și-a lansat pamfletul la adresa televiziunilor românești – „Aștept să crăpi (de astăzi, în prime time)”, iar istoricul Lucian Boia și-a lansat eseul „Un joc fără reguli”.
     

      
     Editura Vremea a pregătit seria de autor Horia Vintilă („Trilogia exilului”, „Jurnalul unui ţăran de la Dunăre” şi „Întoarcerea lui Vintilă Horia”).

    Editura Polirom a lansat seria de autor Vladimir Nabukov, la care se adaugă volumul de scrisori adresate soției sale. De asemenea, un moment minunat la Polirom a fost cel dedicat lui Charles Bukowski.
     Editura Quantum Publishers a adus în prim plan volumele scriitorilor români contemporani, romane minunate, precum cele ale sriitorilor Theo Anghel, Daniel Botea, Marina Neagu, Mihaela Strenc, Sandra Coroian, Raluca Andreea Chiper.
     De asemenea, editura Librex a bucurat cititorii prin seriile de autor frumos ambalate ale scriitorilor români, precum Oana Arion sau Natașa Alina Culea. Tot la standul editurii, au avut loc lansările cărților autorilor Rodica Mijaiche, Corina Cîndea sau Gabriélle Güvenel.


     Tot la Gaudeamus 2016 și-a făcut simțită prezența scriitorul Nelu Sorin Stancu, cu romanul său de debut – „Diamantul din șatră”.
Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele de la Gaudeamus 2016, momente feerice, care au adus magia în sufletele cititorilor. 


6 comentarii:


Prin comentarea la această postare sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dvs. pe acest site web. Asta înseamnă stocarea adreselor de e-mail, care vor fi folosite doar în cazul în care optați pentru abonarea la newsletter sau la comentarii. De asemenea, sunteți de acord cu termenii și condițiile existente pe site.

Vizitatorii blogului


website hit counter